François Grand Cru

François Grand Cru is een volmondig, hoppig blond bier van 9 % in een fles van 33 cl. Het is een bier van hoge gisting met “dry hopping” en nagisting in de fles.

Meesterbrouwer Marc  Knops creëert het exclusieve blonde bier François Grand Cru.

Niet zomaar een bier. Meesterbrouwer Marc Knops heeft in alle stilte hard gewerkt aan zijn nieuwste bier. Hij schreef in zijn huis-brouwerij Varenbroek in Reet (Antwerpen) het recept voor François Grand Cru.

François Grand Cru is geen gewoon bier, het is een artisanaal speciaal bier. Het brouwproces getuigt van de buitengewone expertise en knowhow opgebouwd gedurende de hele professionele carrière van Marc Knops.

Wie is de brouwer?

Marc Knops (54) mag in de brouwerijwereld tot de Europese top gerekend worden. Al bijna 40 jaar is bierbrouwen zijn werk én zijn leven.

What is in a name?

“François is een mooie naam, ik heb erover nagedacht,” zei Patrick. En dat heeft hij. “François klinkt goed in België, zowel in het noorden als in het zuiden.

Grand Cru

François Grand Cru is een uitzonderlijk bier gemaakt met 4 soorten hop en 4 verschillende biergisten.

Hoe schenken?

Het bier François wordt in een vloeiende beweging van het flesje in het glas gegoten, in één straal, niet klokkend dus. Dat is ons advies.

Marc Knops, meesterbrouwer in telegramstijl

– Geboren: 31 december 1962 Wilrijk
– Lagere school Wilrijk
– Middelbare school: VTI Kontich
– 3 december 1979 Maes Waarloos (technische dienst, onderhoud)
– 1980 legerdienst
– 1980 en volgende jaren:
avondschool Boekhouden en Informatica, niveau hoger secundair, in Mortsel, drie avonden per week, drie jaar lang. Resultaat: diploma “Boekhouden en Informatica”;
drie jaar bijscholing, weekendschool, Brouwerijschool Gent, C.T.L. Voskenslaan. C.T. L. ofwel voluit Industriële hogeschool van het Rijk voor Chemie-, Textiel- en Landbouw, sinds 1995   Hogeschool Gent. Resultaat: Diploma “Brouwerij- en Mouterijtechnologie”
studie Fiscaliteit LBC (Landelijke Bedienden Centrale) Hogeschool Antwerpen. Resultaat: deelattesten
LBC Mortsel Engels
– 1981 – 1995 Maes Waarloos (onderhoud, productie, gisting, brouwzalen)
– 1993 Brouwerij Villers, Liezele, Puurs
– 1996 Mee opstarten brouwerij in Gespunsart in Noord-Frankrijk
– 1998 Brouwerij Duysters, De Loterbol, Diest
– 1998 Faling brouwerij Villers
– 1999 Brouwerij Riva, Dentergem, Dentergems Witbier, Vondel, Lucifer
– 1999 gewerkt in onderaanneming als sloper bij Inbev, afbraak Lamot, Haacht, Hoegaarden
– 1999 Domus, Leuvendiggewitte, witbier met tarwe 6,5 %
– 2000 De Halve Maan Hulst
– 2001 – 2007 Les Brasseurs, Brussel
– 2004 De Halve Maan Brugge, Brugse Zot, Straffe Hendrik
– 2004 Aankoop tuinbouwbedrijf, Reet, bedoeling ooit brouwerij te beginnen
– 2005 Brouwerij L’imprimerie, in Saint-Job, Ukkel
– 2006 Brouwerij De Koninck, Berchem, Tripel d’Anvers
– 2007 Brouwerij De Landtsheer, Buggenhout, bier Malheur
– 2015 Brouwerij Varenbroek: Joske, Knots, Ambassadeur
– 2016 Brouwerij Varenbroek: Admiral
– 2017 Brouwerij Varenbroek: François Grand Cru

Bijzonder bij François Grand Cru: 4 gisten en 4 hoppen