François Grand Cru
François Grand Cru is een volmondig, hoppig blond bier van 9 % in een fles van 33 cl. Het is een bier van hoge gisting met “dry hopping” en nagisting in de fles.
Meesterbrouwer Marc Knops creëert het exclusieve blonde bier François Grand Cru.
Niet zomaar een bier. Meesterbrouwer Marc Knops heeft in alle stilte hard gewerkt aan zijn nieuwste bier. Hij schreef in zijn huis-brouwerij Varenbroek in Reet (Antwerpen) het recept voor François Grand Cru.
François Grand Cru is geen gewoon bier, het is een artisanaal speciaal bier. Het brouwproces getuigt van de buitengewone expertise en knowhow opgebouwd gedurende de hele professionele carrière van Marc Knops.

Wie is de brouwer?
Marc Knops (54) mag in de brouwerijwereld tot de Europese top gerekend worden. Al bijna 40 jaar is bierbrouwen zijn werk én zijn leven.

What is in a name?
“François is een mooie naam, ik heb erover nagedacht,” zei Patrick. En dat heeft hij. “François klinkt goed in België, zowel in het noorden als in het zuiden.

Grand Cru
François Grand Cru is een uitzonderlijk bier gemaakt met 4 soorten hop en 4 verschillende biergisten.

Hoe schenken?
Het bier François wordt in een vloeiende beweging van het flesje in het glas gegoten, in één straal, niet klokkend dus. Dat is ons advies.
Marc Knops, meesterbrouwer in telegramstijl
– Geboren: 31 december 1962 Wilrijk
– Lagere school Wilrijk
– Middelbare school: VTI Kontich
– 3 december 1979 Maes Waarloos (technische dienst, onderhoud)
– 1980 legerdienst
– 1980 en volgende jaren:
•
avondschool Boekhouden en Informatica, niveau hoger secundair, in Mortsel, drie avonden per week, drie jaar lang. Resultaat: diploma “Boekhouden en Informatica”;
•
drie jaar bijscholing, weekendschool, Brouwerijschool Gent, C.T.L. Voskenslaan. C.T. L. ofwel voluit Industriële hogeschool van het Rijk voor Chemie-, Textiel- en Landbouw, sinds 1995 Hogeschool Gent. Resultaat: Diploma “Brouwerij- en Mouterijtechnologie”
•
studie Fiscaliteit LBC (Landelijke Bedienden Centrale) Hogeschool Antwerpen. Resultaat: deelattesten
•
LBC Mortsel Engels
– 1981 – 1995 Maes Waarloos (onderhoud, productie, gisting, brouwzalen)
– 1993 Brouwerij Villers, Liezele, Puurs
– 1996 Mee opstarten brouwerij in Gespunsart in Noord-Frankrijk
– 1998 Brouwerij Duysters, De Loterbol, Diest
– 1998 Faling brouwerij Villers
– 1999 Brouwerij Riva, Dentergem, Dentergems Witbier, Vondel, Lucifer
– 1999 gewerkt in onderaanneming als sloper bij Inbev, afbraak Lamot, Haacht, Hoegaarden
– 1999 Domus, Leuvendiggewitte, witbier met tarwe 6,5 %
– 2000 De Halve Maan Hulst
– 2001 – 2007 Les Brasseurs, Brussel
– 2004 De Halve Maan Brugge, Brugse Zot, Straffe Hendrik
– 2004 Aankoop tuinbouwbedrijf, Reet, bedoeling ooit brouwerij te beginnen
– 2005 Brouwerij L’imprimerie, in Saint-Job, Ukkel
– 2006 Brouwerij De Koninck, Berchem, Tripel d’Anvers
– 2007 Brouwerij De Landtsheer, Buggenhout, bier Malheur
– 2015 Brouwerij Varenbroek: Joske, Knots, Ambassadeur
– 2016 Brouwerij Varenbroek: Admiral
– 2017 Brouwerij Varenbroek: François Grand Cru
Bijzonder bij François Grand Cru: 4 gisten en 4 hoppen
Brouwer Marc Knops selecteert zorgvuldig de Belgische mout bij Dingemans in Stabroek, de nummer één in speciale mouten.
De tarwemout of gekiemde gerst wordt gemalen en daarna gemengd met water. De brouwer brengt het beslag gecontroleerd op een temperatuur van 78°. Dat heet “maischen”, een term uit de Duitse brouwerstraditie.
De verkregen “wort” wordt overgepompt, gefilterd en gekookt. De brouwer voegt de hoofdhop toe, een aromahop van de nobelste soort. Daarna komt het decanteren, dat is het koelen tot 22°, het injecteren van zuurstof en het toevoegen van de hoofdgisten.
Marc Knops selecteerde in de voorgisten 3 soorten gist om François Grand Cru een intense smaakcomplexiteit te bezorgen. De gist zet de suiker om in alcohol en co². Vanaf dit moment kunnen we al spreken van bier. Dat bier wordt dan vakkundig gekoeld en overgepompt naar de lagering om te rijpen.
Nu volgt het proces van de “dry hopping” met wel 4 verschillende hopsoorten. Dat geeft het recept van François Grand Cru zijn eigen evenwichtig smaakpallet. Een rijpingstijd van meerdere weken zorgt uiteindelijk voor een natuurlijke klaring.
De brouwer injecteert co² in de tank om oxidatie tegen te gaan. De volgende handeling is het transfereren van het bier naar een heldere biertank. Tot slot komt de vierde gist erbij. Daarna volgt het bottelen, de flessen hergisten in een warme kamer tijdens de laatste rijping.
Na het bottelen volgt nog een innoverende techniek in het brouwproces: de meesterbrouwer draait en keert de flessen om enerzijds de hergisting te versnellen en anderzijds de opgeloste zuurstof te verminderen.
Het bier François Grand Cru is na drie maanden “slow brewing” klaar om te degusteren. De fles rechtop in de koeling of ijskast zetten en het bier voorzichtig in een glas schenken zonder te klokken. Belangrijk: het bier donker bewaren. Geniet ervan.